Rosaceakollen

10 triggers som kan utlösa rosacea


 
Rosacea är en vanlig sjukdom, som kännetecknas av hudrodnad, men exakt vad som orsakar rosacea är inte klarlagt. Det finns dock ett flertal utlösande faktorer som har identifierats och som kan göra att symtomen blir synliga eller förvärras. Att förstå vilka faktorer som påverka dig kan hjälpa dig i vardagen. Här nedan finns 10 triggers som kan utlösa rosaceautbrott.

SOLEN
Använd solskyddsfaktor om du ska vistas i solen. Solljus kombinerat med värme är rosaceahyns största fiende.
STARK MAT
Starkt kryddad mat och varma soppor kan förvärra rosacean. Undvik mat som t.ex. innehåller cayenne och röd chili.
ALKOHOL
Alkohol kan få rosacea att blomma upp. Tänk på att dricka måttligt.
VARMA DRYCKER
Värmande drycker så som choklad, kaffe och te kan orsaka oönskade utbrott. Försök att dra ner på allt för varma drycker.
VARMA BAD
Värme ökar blodflödet i ansiktet så ett tips är att undvika varma bad, bastu och att hålla ett visst avstånd från brasor och öppna ugnar.
STRESS
Stress är en typisk rosaceatrigger. Försök att undvika stress i vardagen genom att hitta metoder som fungerar för dig. Yoga är en välkänd stresslindrare.
HUDVÅRDSPRODUKTER
Eftersom rosaceahy är känslig bör du undvika starka ansiktsprodukter. Ta hand om din hud regelbundet med ljummet vatten, tvålfri tvättlotion och parfymfri dagkräm som återfuktar.
KYLA OCH VIND
Starka vindar, kyla och fuktigt väder förvärrar den känsliga rosaceahyn och rodnad uppstår. Försök att skydda ansiktet med en halsduk.
CITRUSFRUKTER
Apelsiner och vissa citrusfrukter kan orsaka röda utbrott. Tänk på att även juice innehållande citrus kan vara en trigger.
TRÄNING
Träning är viktigt i en hälsosam livsstil, men kan faktiskt utlösa rosaceautbrott. Träna gärna men försök med kortare intervaller oftare och att inte bli för svettig.

OLIKA TYPER AV ROSACEA

Det finns olika typer av rosacea, men de flesta människor får symtom från mer än en typ.


Ansiktsrodnad

Akneliknande utslag

Förtjockad hud

Ögonirritation