Vanliga frågor

Vad är Psoriasis?

Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder och är en av våra vanligaste folksjukdomar. Det finns 250 000-300 000 personer med någon form av psoriasis i Sverige. Hos drygt hälften av dessa debuterar sjukdomen före 25 års ålder. Sjukdomen går i skov vilket innebär att man i perioder kan ha små eller inga besvär alls, för att sedan ha perioder när utslagen blir värre.

Vad är symtomen vid Psoriasis?

Psoriasis ger röda, fjällande utslag eller fläckar som ibland kan klia. Hudfjällen är stearinliknande. När man skrapar på dem blöder huden under lätt. De röda fjällande fläckarna beror på att ytterhuden bildar nya celler fyra till sju gånger snabbare än normalt. När huden inte hinner göra sig av med de gamla hudcellerna uppstår den fjälliga psoriasisfläcken.
Utslagen sitter oftast på knän, armbågar, i hårbotten och på könsorganen, men kan finnas överallt på kroppen. Framför allt vid ledbesvär kan naglarna angripas.

Vad är Dermalex® Psoriasis och vad används den för?

Dermalex® Psoriasis är en kortisonfri behandling av psoriasis. Dermalex® Psoriasis lindrar inflammationen genom att aktivera hudens egen reparationsmekanism, utöver detta verkar Dermalex® Psoriasis mot klåda och flagning. Dermalex® Psoriasis normaliserar kroppens överproduktion av hudceller och bidrar även till positiv påverkan på hudcellernas mognadsperiod. Dermalex® Psoriasis lämnar en skyddande film över problemområdet för att motverka nya utbrott.
Den kliniskt testade krämen är enkel att applicera, har en behaglig doft och tas lätt upp av huden. Den kan användas i ansiktet och på stora kroppsytor så ofta det behövs och krämen är lämplig för långtidsbruk.

Hur fungerar Dermalex® Psoriasis?

Dermalex® Psoriasis är en ny hudkräm för behandling av psoriasis. Dermalex® Psoriasis innehåller inte kortison, utan har en helt annan verkningsmekanism:
Hämmar

  • Den överdrivna celldelningen
  • Inflammationen

Aktiverar hudens reparationssystem

  • Ökar sekretionen av lipider till hornlagret
  • Stimulerar återuppbyggnaden av hornlagret

Genom att dels skydda huden, dels aktivera hudens egna reparationsmekanismer kan Dermalex® Psoriasis både förebygga och lindra inflammationen vid psoriasis.

Hur används Dermalex® Psoriasis?

Dermalex® Psoriasis används 2-3 gånger dagligen samt efter att du har tvättat dina problemområden. Då krämen är vattenlöslig är det viktigt att återapplicera krämen efter att problemytorna varit i kontakt med vatten. Dermalex® Psoriasis kan användas både i ansiktet och på större kroppsytor.

När kan man vänta sig att se resultat av behandlingen?

I en klinisk studie på patienter med psoriasis sågs en signifikant förbättring av symtomen efter 6 veckors behandling med Dermalex® Psoriasis.

Vad innehåller Dermalex® Psoriasis?

Dermalex® Psoriasis har två speciella aktiva ingredienser som verkar på olika sätt.

Alkaliska jordartmineraler:
Hämmar den överdrivna nybildningen av hudceller och minskar inflammation.

Modifierad aluminiumsilikat: påskyndar återställandet av hudbarriären
För att säkerställa låg risk för allergiska reaktioner innehåller Dermalex® Psoriasis minimalt med konserverings- och stabiliseringsmedel.

Ålderrekommendationer för Dermalex® Psoriasis?

Produkten rekommenderas till vuxna och barn över 14 år

Kan man använda Dermalex® Psoriasis om man är gravid eller ammande?

Dermalex® är inte testat på gravida och ammande. Vi rekommenderar gravida och ammande att tala med sin läkare innan man börjar använda Dermalex®, dock finns ingen anledning att tro att Dermalex® skulle kunna vara skadligt

Kan Dermalex® Psoriasis användas under smink?

Ja, det finns inga restriktioner för användandet av Dermalex® Psoriasis under smink.

Vad skiljer Dermalex® Psoriasis från andra psoriasiskrämer?

Dermalex® Psoriasis är en ny hudkräm för behandling av Psoriasis. Dermalex® Psoriasis innehåller inte kortison, utan har en helt annan verkningsmekanism. Genom att dels skydda huden, dels aktivera hudens egna reparationsmekanismer, kan Dermalex® Psoriasis både förebygga och lindra inflammationen vid psoriasis.
Produkten innehåller varken kortison, tjära/tjärprodukter, vitamin D3-analoger, vitamin A-derivat, svavel eller ketolytiska ämnen som salicylsyra.

Vad är skillnaden mellan Dermalex® Psoriasis och kortison? Varför är Dermalex® Psoriasis bättre?

Kortisonprodukter mot psoriasis är oftast receptbelagda och används i syftet att stoppa inflammationen i huden. Kortisonpreparat är mycket effektivt men kan inte användas under en längre period eller i obegränsade mängder. Kortison motverkar befintliga inflammationer och stärker inte hudbarriären, vilket innebär att kortison inte skyddar mot nya utbrott.
Dermalex® Psoriasis kan istället ses som ett alternativ till en kortisonbehandling för att undvika kortisonets negativa effekter som ofta uppkommer vid långvarig användning av kortison. Istället för att dämpa inflammationen, som kortison används för, förbättrar Dermalex® Psoriasis hudens egen reparationsmekanism och minskar inflammationen samtidigt som den bildar en skyddande barriär som blockerar och absorberar de mikroorganismer som kan leda till Psoriasis.
Vid svårare symtom kan Dermalex® Psoriasis användas i kombination med kortison för att stoppa inflammationen. Vid mild till måttlig symtom kan Dermalex® Psoriasis med fördel användas som en fristående behandling.

Är kortison dåligt för huden?

Kortisonpreparat bör endast användas under en begränsad period. I längden kan kortison orsaka biverkningar som att huden blir tunnare.

Kan Dermalex® Psoriasis användas i kombination med andra läkemedel?

Det finns inga rapporter om interaktioner mellan Dermalex® Psoriasis och andra produkter. Men om mer än 40 % av kroppen täcks av psoriasisplack eller om man är gravid så ska man tala med sin husläkare eller hudläkare innan behandlingen påbörjas.

Kan Dermalex® Psoriasis användas runt ögonen?

Dermalex® Psoriasis kan användas runt ögonen, men direkt kontakt ska undvikas. Vid direkt kontakt med ögonen skölj noggrant med ljummet vatten.

Bör man ha en fastställd diagnos innan Dermalex® Psoriasis används?

Då produkterna inte innehåller läkemedelsklassade substanser och är receptfritt behöver man inte en diagnos.

Finns det några eventuella biverkningar?

Utöver en milt brännande och/eller stickande känsla under de första dagarna krämen används, har inga biverkningar dokumenterats.
Tala med husläkare, hudläkare, apotekare eller annan expertis innan du kombinerar Dermalex® Psoriasis med andra behandlingar mot psoriasis. En kombination av flera produkter/läkemedel kan öka risken för biverkningar.
Inga allergiska reaktioner har dokumenterats under eller efter de kliniska studierna av denna produkt.

Vilka storlekar på förpackningen finns tillgängligt?

60g och 150g

Hur ska Dermalex® Psoriasis förvaras?

Dermalex® Psoriasis förvaras oåtkomligt för barn i rumstemperatur (under 25°)

Vad är Psoriasis?

Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder och är en av våra vanligaste folksjukdomar. Det finns 250 000-300 000 personer med någon form av psoriasis i Sverige. Hos drygt hälften av dessa debuterar sjukdomen före 25 års ålder. Sjukdomen går i skov vilket innebär att man i perioder kan ha små eller inga besvär alls, för att sedan ha perioder när utslagen blir värre.
Psoriasis i hårbotten påverkar inte hårväxten men mycket tjocka fjäll från huden kan nöta på håret. Även om du har psoriasis i hårbotten kan du låta klippa, färga och permanenta dig på vanligt sätt hos din frisör.

Vad är symtomen vid Psoriasis i hårbotten?

Psoriasis i hårbotten kan bestå av allt från svag till kraftig fjällbildning och ge mer eller mindre klåda. Psoriasisfläckarna sitter ofta vid hårfästet, öronen, pannan eller i bakhuvudet och kan gå ner en bit under hårfästet. Man räknar med att cirka 60-70 procent av alla som har psoriasis även har det i hårbotten. I vissa fall finns psoriasis bara i hårbotten och ingen annanstans.

Vad är Dermalex® Psoriasis Hårbotten och vad används den för?

Dermalex® Psoriasis Hårbotten är en kortisonfri behandling av milda till måttliga besvär av psoriasis i hårbotten. Produkten minskar symtom som hudfjällning, röda utslag och klåda. Dermalex® Repair Psoriasis Hårbotten verkar genom att hämmar den kraftig nybildningen av hudceller, lindra inflammationen och aktiverar hudens naturliga reparationssystem. Produkten är en gel med låg fetthalt, vilket underlättar applicering i hårbotten.

Hur fungerar Dermalex® Psoriasis Hårbotten?

Dermalex® Psoriasis Hårbotten är ett nytt preparat för behandling av psoriasis i hårbotten. Dermalex® Psoriasis Hårbotten innehåller inte kortison, utan har en helt annan verkningsmekanism:
Hämmar

  • Den överdrivna celldelningen
  • Inflammationen

Aktiverar hudens reparationssystem

  • Ökar sekretionen av lipider till hornlagret
  • Stimulerar återuppbyggnaden av hornlagret

Genom att dels skydda huden och dels aktivera hudens egna reparationsmekanismer kan Dermalex® Psoriasis Hårbotten både förebygga och lindra inflammationen vid psoriasis i hårbotten.

Hur används Dermalex® Psoriasis Hårbotten?

Dermalex® Psoriasis Hårbotten används 2 gånger/ dag, morgon och kväll samt efter att du har tvättat ditt hår. Då gelen är vattenlöslig är det viktigt att återapplicera efter att hårbotten varit i kontakt med vatten.
Applicera inte krämen på öppna sår eller sprickor. Undvik även kontakt med ögon eller genitalier, om krämen kommer i kontakt med ögonen skölj noggrant med ljummet vatten.

När kan man vänta sig att se resultat av behandlingen?

I en klinisk studie på patienter med psoriasis sågs en signifikant förbättring av symtomen efter 6 veckors behandling med Dermalex® Psoriasis Hårbotten.

Vad innehåller Dermalex® Psoriasis Hårbotten?

Dermalex® Psoriasis Hårbotten innehåller tre aktiva med olika verkan.
Alkaliska jordartmineraler: Hämmar den överdrivna nybildningen av hudceller och minskar inflammation
Modifierad aluminiumsilikat: Stimulerar återuppbyggnaden av huden och bildar en skyddande film.
Phytosphingosine: antimikrobiella egenskaper
För att säkerställa låg risk för allergiska reaktioner innehåller Dermalex® Psoriasis Hårbotten minimalt med konserverings- och stabiliseringsmedel.

På vilket sätt är Dermalex® Psoriasis Hårbotten anpassad för just hårbotten?

Dermalex® psoriasis hårbotten är anpassad för applicering i hårbotten. Beredningen är i gelform och innehåller endast 4% fett, att jämföra med Dermalex® psoriasis kräm som innehåller 30% fett.

Ålderrekommendationer för Dermalex® Psoriasis Hårbotten?

Produkten rekommenderas till vuxna och barn över 6 år.

Kan man använda Dermalex® Psoriasis Hårbotten om man är gravid eller ammande?

Dermalex® är inte testat på gravida och ammande. Vi rekommenderar gravida och ammande att tala med sin läkare innan man börjar använda Dermalex®, dock finns ingen anledning att tro att Dermalex® skulle kunna vara skadligt.

Bör man ha en fastställd diagnos innan Dermalex® Psoriasis Hårbotten används?

Då produkterna inte innehåller läkemedelsklassade substanser och är receptfritt behöver man inte en diagnos.

Vad skiljer Dermalex® Psoriasis Hårbotten från andra psoriasispreparat?

Dermalex® Psoriasis Hårbotten är ett nytt preparat för behandling av Psoriasis. Dermalex® Psoriasis Hårbotten innehåller inte kortison, utan har en helt annan verkningsmekanism. Genom att dels skydda huden, dels aktivera hudens egna reparationsmekanismer, kan Dermalex® Psoriasis Hårbotten både förebygga och lindra inflammationen vid psoriasis.
Produkten innehåller varken kortison, tjära/tjärprodukter, vitamin D3-analoger, vitamin A-derivat, svavel eller ketolytiska ämnen som salicylsyra.

Finns det några eventuella biverkningar?

Utöver en milt brännande och/eller stickande känsla under de första dagarna gelen används, har inga biverkningar dokumenterats.
Tala med husläkare, hudläkare, apotekare eller annan expertis innan du kombinerar Dermalex® Psoriasis Hårbotten med andra behandlingar mot psoriasis. En kombination av flera produkter/läkemedel kan öka risken för biverkningar.
Inga allergiska reaktioner har dokumenterats under eller efter de kliniska studierna av denna produkt.

Vilka storlekar på förpackningen finns tillgängligt?

75ml

Hur ska Dermalex® Psoriasis Hårbotten förvaras?

Dermalex® Psoriasis Hårbotten förvaras oåtkomligt för barn i rumstemperatur (under 25°)